Under One Roof
By Jay W. Schneider (12/09/2005)

"Maximize efficiency." That's the answer Anthony J. Turpin gives when asked the reason for building the new Whitfield County Law Enforcement Center in Dalton, Georgia. "The impetus was mainly to get everyone under one roof to improve efficiency," continues Turpin, the center's project manager and an architect with Pieper O'Brien Herr Architects.

Before this new $21 million replacement building opened in July 2003, Whitfield County operated an older facility that lacked the necessary space needed by a modern sheriff's department, and the jail was so overcrowded officials were paying to house inmates at facilities outside the county.

Seeking Voter Approval

The need for a new facility was realized as long ago as 1997, when an initial needs assessment determined the county required 450 new beds. In an effort to get the most out of the new building, Pieper O'Brien Herr Architects prepared a concept package based on the sheriff's programming needs, which included space for his department, patrol and criminal investigation division, evidence/crime scene room, visitation, warrant division, and an appearance court. And, of course, hundreds of new jail beds.

The concept package was created for the benefit of voters who were going to be asked to pass a SPLOST (special purpose local option sales tax) referendum, which is a five-year penny tax used to fund the project.

PROJECT DATA

Whitfield County Law Enforcement Center

Architect: Pieper O'Brien Herr Architects

Construction Manager: Turner Construction

Owner: Whitfield County Board of Commissioners

Owner Representative: Brad Arnold, County Administrator

Detention Equipment Contractor:Norment Security Group

Security System Consultant: Fred tanner, JSE

Food Service Consultant: Atlanta Kitchen Equipment Associates

"We think the county did the right thing getting us involved early so they could have something physical and tangible to take to the public, with the renderings going to Rotary Clubs, garden clubs, and other meetings," says Turpin. "We just provided what the county wanted us to give them and they took it from there. We backed out of the picture at that time because we didn't want to get involved in the politics."

The package prevailed and voters approved the referendum. The firm started developing drawings in 2000.

Making it Fit

Maximizing efficiency involved more than just putting multiple sheriff's department functions and new jail beds into one 139,789-square-foot facility. It involved putting all those functions into a facility large enough to meet needs 20 years down the line to accommodate inmate population growth and an expanded sheriff's department. And, finally it involved putting all thatplus parking and a retention pondonto a difficult, heavily wooded site that's only 11 acres. The site is bordered by existing buildings, including a hospital, the public health department, and 911 call center, as well as railroad tracks and residential and commercial buildings. And, there needed to be space leftover for future expansion should the county need to add an extra 484 beds. When commenting about how all that was squeezed onto a small site, Turpin jokes, "We surprised ourselves somewhat."

Non-structural steel columns outside the public entry are more than purely decorative, they will prevent a vehicle intrusion. The double-height window gives the illusion of a single-story building, creating a more human scale near the entrance.

However, before construction of the compact complex could begin, the site presented one last challenge. There was a smattering of caves that Turpin says were initially thought to be where ammunition was stored during the Civil War. It turns out the network of caves was a former jewelry rouge mine 'jewelry rouge is a fine clay soil used to polish stones.

"Our concern was for the stability of the soil and the foundation of this large project," explains Turpin. "We did extensive soil borings, 40 to 50 borings throughout the building pad, some approaching 50 feet in depth. Only one place had a void that was broached and we addressed that. The network of tunnels was not as big as expected."

Strong Architectural Statement

Turpin says the site constraints helped formed the building itself. "When you have a big, flat, vacant site it's harder to plan sometimes because you can plan almost anything 'you have to have a strong concept about how you're going to lay it out," he explains.

A central spine is the concept that organizes the Whitfield County Law Enforcement Center 'everything connects or circulates around the spine. Turpin joked that the central spine was referred to as the "Green Mile," and there was some half-serious discussions about painting it green.

But, when you're dealing with a tight footprint, a long central spine isn't the easiest feature to accommodate. But it worked. And the architects also found themselves designing up, as opposed to out. "We decided that with the amount of programming the sheriff required, it was going to have to be a two-level facility, and that site constraints required us to do that too and still get enough parking," says Turpin.

Putting a two-story building on a prominent site 'the building basically sits on top of a hill 'can overwhelm its location.

"It has a very physical presence," explains Turpin. "We had to pay close attention to the architecture and aesthetics and materials so it doesn't look like a fortress and is somewhat warm and inviting to the public."

Turpin and his team attempted to scale the building appropriately. In certain places, windows are full height, stretching through both floors to give the impression of a single-story building; spandrel glass spans the transition area from first floor to second floor. Additionally, around the facility's public entrance, smaller masonry brick and cast stone was used to humanize the building scale.

The center's overall look is contemporary because the sheriff asked for something nontraditional. "The county has the health department across the street that's very, very contemporary 'and they hated it," says Turpin. "It has so much going on 'colors and materials that are odd 'and I think it's a very interesting building with too much going on. Any one thing would have been very strong and this one [the Whitfield County Law Enforcement Center] is an attempt to consolidate it into one strong statement."

The Center

The sheriff's department occupies 30,000 square feet, 15,000 square feet per floor, and there's a very defined line between the sheriff's department and the secure areas. The initial appearance court, visitation, and a watch tower straddle that line.

Once inside the entrance, visitors approach the central control, which Turpin refers to as the facility's brain and heart. Central control is staffed 24 hours per day and, while the area is protected behind secure glazing, the officers working there have the ability to interact with the public. In an effort to maximize efficiency, as Turpin explains, the officers also do a little double duty as receptionists.

"Staffing is the gift that keeps on giving," says Turpin. "Construction costs are nothing compared with what it costs to staff [the facility] over the next 10 to 20 years. We worked very diligently to provide flexibility to where a person can do one-and-a-half to two jobs."

The public entrance itself also serves double duty. Aside from its role as a reception space, it serves as a refuge or a "safe haven." The entrance is the first one people see when approaching the facility and, should a citizen need immediate safety, if they're being followed or chased while driving, for example, they can run into the past the second set of doors equipped with magnetic locks and an officer in central control can immediately lock out the threat. In addition, the entrance's non-structural, decorative, vertical steel beams, which are found at all entrances, add security against vehicle intrusion, should anyone try to ram what looks like a vulnerable entrance. Luckily, no one has had to make use of these feature, but Turpin says it was the sheriff's goal to have people see the center as a safe environment even though there's a jail attached to it.

And it's that attached jail that makes up a majority of the facility. At 109,789 square feet, 78 percent of the structure is dedicated to incarceration.

The facility has two two-story housing pods, one housing pod has 256 beds and the other has 248. Forty beds in a trustee dormitory near central booking bring the facility's total to 544. The trustee beds are used by inmates being rewarded for good behavior. The layout is designed to maximize the available beds; with 20 total dayrooms '10 dayrooms per pod 'the facility allows 20 possible classifications. Areas can be setup for minimum security, medium security, women, administrative segregation, as needed. Each pod has two internal courtyard recreation areas.

PRODUCT DATA

Cabinet Steamers: Crescor

CCTV: Pelco; Silent Witness; Blonder Tongue

Correctional Furniture: Panel Specialties

Detention Accessories: Panel Specialties

Exterior Finish: Sto

Floor/Wall Tile: Armstrong

Food Service: Atlanta Kitchen Equipment Associates

Gypsum Wallboard: USG

HVAC: Trane

Intercom: Rauland

Ovens: Blodgett

Personal Alarm System: Rauland

PLC: Omron

Plumbing: Damron Plumbing

Raised Access Flooring: Tate

Roofing: Firestone

Sallyport/Doors: Karavan Doors

Security Bunk Beds: Steel Block

Security Cell Doors: Norment Security Group/Independent Steel Products

Security Cell Lighting: Kenall

Security Fencing: American Landmark Fence

Security Glazing: GE Lexon

Security Locks: Southern Steel

Security Penal Plumbing: Willoughby

Security Sprinkler Equipment: Fire Sprinkler Inc.

Security Systems: SouthWest Communications

Security Windows: CM Security

Sewer Grinder: JWC Environmental

Smoke Detection System: Notifier

Steam Kettles: Groen

UPS: Best Power

Ventilators: Greasemaster

Walk-In Coolers/Freezers: Thermo-Kool

Weapons Detection Systems: Perkins-Elmer

"We used the steepness of the site to our benefit, basically allowing for future expansion of housing to step down the hill and go to a three-level facility," says Turpin. "We have space for this third pod that would step down the hill to the west. Basically, at three levels you're adding 484 more beds." Future expansion would bring the facility's total bed count to 928.

Expansion could be accomplished fairly efficiently. The center's exterior perimeter fence wouldn't have to be relocated to accommodate an extra pod and the kitchen and laundry facilities were designed from the start to have enough space to service double the number of inmates. "The kitchen wouldn't need any more equipment and in the laundry room, the only thing we'd have to do is drop in a washer and dryer or two," explains Turpin. In addition, he says that the visitation area was located in an area that is easily expandable, should it need to grow. "It's in a wing that can just extend on out," says Turpin, "but it may not need to be extended. It depends on how they schedule visitation."

Equipment and Maintenance

Final gestures toward maximum efficiency are the hardware and equipment choices and maintenance planning.

"Our goal was to keep everyone involved in all the decisions being made," Turpin explains. "Gary Brown, head of the building and grounds, was at all the meetings and he consulted on everything from locks on the doors to glazing to sliding doors. The goal was to be able to go down to hardware and be able to pick something off the shelf to replace it. We have quite a bit of attic stock in the project so he had materials from the get-go to make replacements."

The county's IT consultant also was involved making sure the facility had enough conduit in place to accommodate future technology.

Even the local fire department was involved from the beginning. Their input lead to the creation of an access road that runs through the back of the facility to bring emergency vehicles on site. The access road turned out to be very useful, as it serves as an additional entrance and exit for sheriff's department staff. And, the access road leads to the evidence garage where the department can bring in impounded vehicles and work on them; an evidence lab is adjacent to the garage.

"That's something we don't normally include, but it's a nice feature to bring into that secure environment," Turpin says. And it was a nice feature to be able to include under one roof.

PrintPrint EmailEmail